BLADVÄNDARBLOGGEN * MLLE GEORGE OCH JAG

måndag 23 februari 2015

LE CHANT DU DÉPART




Vädret har inte tillåtit överresa under flera veckor. Mlle George och hennes franska aktörer har lidit svår nöd. De är flyktingar. På den karga klippan de hamnat finns inte mycket att hämta. Värdshuset är torftigt. Sälkött, rovor. De lider nöd. Vid två tillfällen kommer kronprinsen  Karl Johans sändebud, Gustav Löwenhielm, till undsättning. 

Nu har isen brutits upp kring ön. Båtar har anlänt, väntar på att de franska aktörerna skall gå ombord. Mlle George har längtat efter denna stund. Hon är först att gå ombord på ett av de små, bräckliga fartygen. Stämningen är förhoppningsfull. 
De är snart alla på plats i båtarna

Joséphine Mainvielle placerar sig i stäven på en av de båtar som skall föra de franska skådespelarna från Signilskär på Åland till Grisslehamn på den svenska kusten. Rank och rak trotsar hon den kalla vinden.  Ansiktet vänder hon mot väster, mot svenska kusten, där friheten väntar.  Sverige kommer attt öppna sina armar för dem. Sverige, ett rike i fred, tyglat av deras landsman. Han ämnar ta emot dem. Flyktingar som de är! 

Joséphine Mainvielles starka sopran överröstar vind och vatten. Hänförda av eggelsen i Chant du Départ, stämmer snart alla in. Ur hjärtats djup: La Liberté!


   Jag har letat efter en passande insjungning av Le Chant du Départ. Jag fastnade för  en av dem. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar