BLADVÄNDARBLOGGEN * MLLE GEORGE OCH JAG

måndag 12 juli 2010

Konstresa: Bleckogården i Rättvik och Zornmuseet i Mora

Pysse Hellström välkomnar oss till Bleckogården

Konstresa Del 2.

Bleckogården i Rättvik


En inbjudande kringbyggd gård med både naturliga och konstruerade installationer. Regnet förtog inte platsens charm. Bleckogården drivs av konstnären Pysse Hellström, som tog emot och visade sina uttrycksfulla keramiska fåglar, som står emot väder och vind sedan ett trettiotal år tillbaka.

Flera  konstverk  finns  i trädgården och ger den en säregen och skön atmosfär.









Lotta Lindbeck tog emot och introducerade gården och dess historia. Hon arbetar med grafik,  collage, installationer. Hon utför konstnärliga uppdrag som miljögestaltning och utställningsarrangemang m.m. Hon har i grafik gestaltat människor i arbete och vila. Hon beskriver själv att hennes grafikbilder, som till en början var föreställande detaljrika, på senare tid har utvecklats till ett mer stiliserat uttryck, vilket vi kunde konstatera genom att betrakta det urval ur hennes produktion som visades i ateljén. Det är en imponerande samling. Estetiskt tilltalande. Utsökta färger, effekter med bladguld. Några motiv ur den tidigare grafiken  har  inspirerats av Sara Lidmans litterära gestalter. Så är fallet med bilden av en ung kvinna  bakom disken framför ett skåp med detaljrikt och ändå stiliserat tecknade glas- och porslinsföremål. Den unga kvinnan  betraktar en mansfigur, vars breda rygg och nacke vi ser som en silhuett i fronten på bilden. Det är Lotta Lindbecks konstnärliga bild av en situation i Sara Lidmans Vredens barn. Hon kallar bilden: Stilla och oupphinnlig. Mina personliga associationer kring bilden går till Édouard Manets Baren på Folies-Bergère (1881-1882).
http://webcache.googleusercontent.com/searchq=cache:K9Faoo7qPYJ:www.konstruntsiljan.org/rattvik/l_lin.shtm+Lotta+Lindbeck&cd=1&hl=sv&ct=clnk&client=safari 

I Mora väcker Jubileumsutställningen "Anders och Emma Zorn 150 år" beundran. Det är en imponerande samling av Zorns främsta målningar som visas fram till den 14 september i år.  Inlånade mästerverk från Louvren i Paris och Pradomuseet i Madrid finns nu tillfälligt att se i Mora. Där visas också inlånade unika och personliga porträtt av förmögna amerikanska kvinnor och män, som ville bli förevigade av Zorn.
Zorns akvareller är  utsökta. Speglingar i vatten,  skira flor, skimrande hud,  människor vid vatten, orientaliska motiv, svensk natur. Nakna kvinnor speglar sig i sommarsjöar.  Tätt beslöjade orientaliska kvinnor väntar i Algers hamn. Hans oljemålningar som man tidigare enbart kunnat se i reproduktioner visar sig storslagna och kraftfulla. Hans måleri äger en sinnlighet  som berör. Man skulle kunna säga att Zorns hyllning till natur, vind och vatten  ligger rätt i tiden nu.

Intryck förmedlade av ©Lillemor Brink, Hässelby



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar