BLADVÄNDARBLOGGEN * MLLE GEORGE OCH JAG

onsdag 26 november 2014

MANNEN SOM RÄDDADE PARIS

En eftermiddag i oktober blev jag bedövad två gånger. Först hos tandläkaren på Jakobsbergsgatan 8, därefter på biografen Rigoletto efter att ha sett filmen MANNEN SOM RÄDDADE PARIS

i Regi av Volker Schlöndorff, han som regisserade "Blecktrumman".

I rollerna: André Dussollier, Niels Arestrup, Burghart Klaussner m fl

Filmen är en filmatisering efter Cyril Gélys framgångrika teaterpjäs fritt baserad på händelser utspelade i augusti 1944, när de allierade trupperna närmade sig Paris för att befria staden från tyskarna.

I morgon skall jag se teaterpjäsen som här kallas Diplomati och ges på Stockholms Stadsteater. Det teaterbesöket är alltså omsorgsfullt förberett.


http://kulturhusetstadsteatern.se/Teater/Pjaser/2014/Diplomati/

Filmen Mannen som räddade Paris befäster idén att en film upplevs som en nu pågående händelse. Man rycks med i dramat och börjar oroa sig för Paris framtid. Mitt älskade Paris! Kommer generalen att lyda Hitlers order och spränga Paris i luften? Generalen är till en början korrekt, säker i sin uniform, men i grunden svag på grund av astma – och av situationen han hamnat i. Han måste ta en tablett för att inte kvävas av hostattacker.
Han vankar ensam omkring i ett kalt rum. Hans tankar sysslar med destruktionsplaner. De allierade skall mötas av en ruinstad. De hade ju bombat Hamburg, Dresden, Celle etc. Also! Der Führer kräver... hämnd måste utkrävas. Generalen har funnit en "utförare". Systematiskt placeras sprängdegar ut över och under staden. Till och med Notre Dame skall destrueras. Då står oväntat en välklädd främling inne i rummet. Han tycks framtrollad ur ett mörkt hörn i höger del av fonden. Generalens säkerhet är lika med noll. Hur är det möjligt...?

Se filmen! Gör det! På Stadsteatern finns ännu chans att se scenversionen :Diplomati.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar