BLADVÄNDARBLOGGEN * MLLE GEORGE OCH JAG

onsdag 1 juli 2009

Svenska kulturhuset i Paris

Sveriges enda kulturhus utomlands, Hôtel de Marle i Paris, är enastående i sitt slag. Det är beläget vid rue Payenne nr. 11 i Marais-kvarteren. Palatset är från 1600-talet. Det är träffpunkt för svenskar som bor i Paris och besöks också av fransmän. Där skapar svenskar kontakter med fransk kultur och franskt näringsliv. I huset finns tre utställningslokaler. Där finns Tessinsamlingarna, bibliotek och café. Gästrum finns att hyra för konstnärer, forskare och författare, som för sina verksamheter behöver vistas i Paris.

Nu har svenska utrikesdepartementet enligt ett pressmeddelande bekräftat, att man har för avsikt att lägga ner det svenska kulturhuset i Paris!

Det tycks oöverlagt att vilja avveckla en verksamhet, som värnar om såväl kulturella som ekonomiska kontakter mellan Sverige och Frankrike! Den aviserade besparingen verkar minimal i förhållande till den skada den tillfogar förbindelserna mellan Frankrike och Sverige. Och - förslaget kommer just när Sverige skall vara ordförandeland i EU.

"Det handlar om relationer" rubricerar man på institutet en programförklaring för verksamheten:
"Det har blivit allt viktigare för Sverige att använda sig av offentlig diplomati (public diplomacy), vilket handlar om att informera, påverka och skapa relationer med allmänhet och samhälle i andra länder, i syfte att underlätta för Sverige att förverkliga politiska, kulturella och ekonomiska mål. Relationer förutsätter kommunikation – att synas och väcka intresse
SI:s /Svenska Institutets/ omfattande arbete med Sverigebilden (hur allmänheten runt om i världen ser på Sverige) och vår verksamhet inom det internationella utvecklingssamarbetet går hand i hand. Det övergripande målet är att skapa ömsesidiga relationer med omvärlden oavsett om det gäller kultur, politik, handel eller utvecklingssamarbete. Men för att nå dit måste kännedomen om och intresset för Sverige först öka. Låg kännedom hänger nära ihop med ett lågt förtroende och intresse för Sverige."

Jag har som stipendiat bott på institutet en september månad för länge sedan. Jag fick tillfälle att besöka bibliotek, arkiv och museer och få viktig information för min forskning om fransk teater och förbindelserna mellan fransk och svensk kultur under Karl-Johan-tiden. På SI hjälpte man mig att komma i kontakt med de franska institutionerna. Att få tillgång till information kräver ofta intruduktionsbrev. Sådana ordnade man på SI för sina forskare.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar