BLADVÄNDARBLOGGEN * MLLE GEORGE OCH JAG

måndag 12 juli 2010

KONSTRESA RUNT SILJAN MED SOLLENTUNA KONSTFÖRENING 13-15 maj 2010

Del 1.

I undersköna månad maj företog vi, ett tjugotal konstintresserade personer,  med  Sollentuna konstförening en resa till Dalarna för att besöka konstnärer och konsthantverkare runt Siljan. Den berömda sjön gömde sig de första dagarna bakom ihållande regn och dis. Men konstnärerna fanns på plats. De tog emot oss och våra paraplyer.

I den nya tidens konst och konsthantverk känns ännu pulsslagen från folkliga dalamålare, från Det dynamiska 1880-talets konstnärer par excellence,  Anders Zorn, Karin och Carl Larsson  och från den specifika naturen kring Siljan.

I ett bildspel har jag skildrat upplevelser av resan, som företogs per buss med en skicklig  och säker chaufför. Han kunde vända bussen på en femöring efter att genom regn och dis ha fört  den på sliriga och slingrande småvägar. Det ihållande regnet  medförde att vi befann oss så gott som ensamma på vägarna. Det var då otur för  konstnärerna som länge förberett ateljéerna för besök.

Regn kunde inte dämpa vår entusiasm och förväntan inför mötet med konstnärerna i Dalarna.

I konstnären Stig Wåhlbergs ateljé möttes vi av konstnären och hans målningar med motiv från det solvarma Ligurien. Det kändes upplyftande. Ljusa, böljande landskap i klara färger. Konstnärens skulpturer av målat trä med temat "änglar", utförda i lätthanterlig storlek,  befanns äga viss  humoristisk touche.

Konstnären  Anne Blijdenstein var jag själv mycket spänd på att möta. Vid Sollentuna Konstförenings årsmöte hade jag den enastående turen att på min lott vinna en målning av Anne Blijdenstein.  Målningen tilltalar mig. Den kallas Rörelse, är utförd i akryl, och påminner om mitt ena yrke, drampedagogens. I konstnärens ateljén återkommer rörelse som motiv i olika utförande.
Färgstarka oljemålningar som till exempel Växtkraft anger den sfär som inspirerar Blijdenstein, naturens och människans.

En förmiddag ägnades åt det unika sommarstället, Hildasholm, som Axel Munthe lät uppföra åren 1910-11 i Leksand. http://www.hildasholm.org/

Axel Munthe är känd som den svenske läkaren och författaren som lät uppföra villan San Michele på Capri. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:v82y1Uoh06oJ:sv.wikipedia.org/wiki/San_Michele+san+michele+capri&cd=3&hl=sv&ct=clnk&client=safari

Hildasholm är verkligen ett bedårande ställe.  Huset bär spår efter Axel Munthes hustru, Hilda Pennington Mellor Munthe, som givit gården dess namn.
Arkitekten Torben Grut uppförde huset efter Axel Munthes instruktioner. Säkert har Hilda Pennington Mellor Munthe haft sitt ord med i laget. Huset andas nämligen fortfarande den atmosfär som hon skapade för sin man Axel och deras två pojkar, Viking och Malcolm,  i denna byggnad. Ett fotografi av "Vår älskade mamma" låter oss förstå att de älskade sin mor. Ett skåp med utsökta marionettdockor vittnar om pojkarnas kreativitet. Hilda och hennes pojkar gav också Leksand en hel del  dramatiska  upplevelser i form av sommarteater. Det är inget dött museum som visas.  I husets matsal kan fortfarande luncher ges för prominenta gäster. I övervåningen finns bostad för medlemmar i familjen Munthe. 

Intryck förmedlade av ©Lillemor Brink

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar